Pátek, 18 října, 2024

Jak vyprat kšiltovku: Návod, podle kterého to zvládne i nešikovný chlap

Špinavou čepici nemusíte vyhazovat. Stačí jen vědět, jak vyprat kšiltovku. A s tímhle návodem to zvládne opravdu každý.

Mohlo by vás zajímat

Stačí pár let nošení a z vaší milované čepice se stane potem zasmrádlá ostuda, která je nejspíš na mnoha místech vcelku odpudivá nebo dokonce děravá. A tak letí do koše! Co jiného taky, že? Kdo zkoušel praní kšiltovky v pračce, ví, že je lepší mrsknout ji rovnou mezi odpadky. Jenže, co když se milované čepice nechcete zbavit? Jak vyprat kšiltovku? A jde to vůbec udělat dobře, aby vypadala jako nová?

- Reklama -

Na praní v pračce rovnou zapomeňte. Pokud se ptáte, jak vyprat kšiltovku, je tohle asi ta nejhorší možná odpověď. Kšiltovky z pračky jsou zdeformované, někdy i obarvené a jen částečně vyčištěné. Navíc: pračka často naprosto zničí jejich tvar (a přiznejme si, že tvar kšiltu je pro většinu z nás na kšiltovce to nejdůležitější).

Při troše pátrání ale nalezneme i jiné cesty, jak dostat oblíbenou pokrývku hlavy do zánovního stavu. Jde o metody, které jsou znatelně šetrnější než praní v pračce. Kšiltovku oživí, osvěží, rozzáří a prodlouží jí životnost. A vy se přitom taky nijak neudřete!

Tak se na to pojďme podívat

Obecné tipy pro praní kšiltovek

Jak už jsme říkali, nedávejte čepice do běžného prádla – ani do pračky, ani do sušičky. Pračka, která nedisponuje obzvlášť šetrným programem je naprosto nepoužitelná. Pozor ale musíte dbát i u šetrných programů modernějších praček. Musíte použít co nejstudenější vodu a prát na nejšetrnější cyklus. Jenže stejně to nemusí dopadnout dobře. Ostatní oblečení někdy kšiltovku zmačká a zničí její tvar. Sušičky jsou zase příliš horké a točení bubnu vzhledu čepice také zrovna dvakrát neprospívá. Lepší je se pračkám i myčkám úplně vyhnout.

Vyhněte se také používání čistících přípravků s příměsí bělidla. To by mohlo fatálně zničit původní zabarvení vaší kšiltovky. Při volbě čistícího přípravku bez bělidla můžete udržet krásné barvy na vaší kšiltovce klidně i několik let.

Nevěřte také radám o použití myčky na nádobí. Někteří lidé tvrdí, že v případě myčky stačí dát čepici na horní stojan a máte vystaráno. Pokud svou čepici máte rádi, nedělejte to. Tablety do myčky totiž často obsahují bělidla. A to už jsme si vysvětlili, proč není zrovna dobré. Myčky navíc obvykle pracují při vysoké teplotě (při mytí i sušení), což kšiltovce také zrovna nepomůže.

Nejlepší metodou je tak skutečně prát v ruce. Jen tak se vám povede zachovat barvu i tvar kšiltovky.

Nejlepší způsob, jak vyprat kšiltovku

1. Naplňte umyvadlo nebo kýbl teplou vodou. S teplotou to nepřehánějte. Volte spíše vlažnou, lepší je studenější voda. Připravte si také kartáč na odstranění chlupů a žínku nebo kartáček na zuby.

2. Při plnění umyvadla přidejte lžíci pracího prostředku nebo do něj hoďte prací kapsli. Pokud prášek nemáte nebo nechte použít, stačí i jar na nádobí. Mějte ale na paměti, že prací prostředek nebo kapsle jsou silnější než jar a lépe odstraňují skvrny z textilie kšiltovky.

3. Čepici nejprve očistěte kartáčem na chlupy. Zbavíte se tak ulpělých lupů a drobných nečistot, které by se po namočení jen „zažraly“ do látky. Pak špinavější místa vyčistěte přímo za použití žínky nebo kartáčku a trochy čistícího prostředku. Poté dejte kšiltovku do vody tak, aby se pokud možno celý ponořila. Kartáčkem nebo žínkou vetřete čisticí prostředek do tkaniny.

Poznámka autora: Dbejte zvýšené opatrnosti při čištění sešitých částí. Pokud budete při mytí příliš razantní, může se stát, že stehy nití porušíte a čepici zničíte.

4. Kšiltovku nechte v saponátové vodě namočenou až několik hodin. Čas dodržujte, i když se vám bude kšiltovka zdát čistá už mnohem dříve. Klidně po 20-30 minutách už můžete pozorovat, že čistící prostředky dělají svou práci. Po asi dvou hodinách čepici vytáhněte a zkontrolujte, jak vypadají skvrny. Namočená látka sice menší nečistoty skryje, ale při důkladnějším zkoumání si jich ještě stále všimnete. Očistěte je ještě jednou kartáčkem nebo žínkou a problémová místa čistěte na přímo, jako jste to dělali na začátku. Opět dbejte zvýšené opatrnosti v oblasti švů.

5. Vylijte vodu se saponátem a napusťte novou, čistou. Kšiltovku v ní důkladně propláchněte.

6. Po vyndání z umyvadla nebo kýble bude čepice hodně mokrá. Nechte z kšiltovky odkapat tolik vody, co půjde. Na zbytek vlhkosti použijte ručník. Při použití ručníku opět dávejte pozor, abyste přehnaným úsilím neporušili tvar kšiltovky. U míst, kde je logo, pak buďte zvlášť opatrní. Cílem tohoto sušení je dostat čepici do stavu, kdy může uschnout bez zbytečného kapání vody.

7. Kšiltovku připravenou na sušení sušte ideálně na nějaké misce nebo něčem, co má alespoň přibližně tvar hlavy. Celou dosavadní práci byste totiž mohli znehodnotit tím, že bude čepice zmačkaná na sušáku a v tom tvaru pak uschne. Najděte si hrnek na kávu, mísu, srolujte ručník nebo použijte hlavu panny, na které si vaše dcera trénuje dělání účesů. Pod tento improvizovaný „sušák“ raději dejte ještě ručník, ať se vyhnete jakémukoli mokru. Proces sušení můžete zrychlit použitím fénu nebo větráku, který necháte na kšiltovku lehce foukat.

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Led Zeppelin se stali součástí největší hotelové loupeže newyorské historie. A bylo jim to úplně fuk

Když v roce 1973 kapela Led Zeppelin vystupovala tři večery v Madison Square Garden, byla okradena o spoustu peněz: asi 200 000 dolarů. Stohy...

Kdo byl legendární Robin Hood: Jeho skutečný život byl jiný než ten ve filmu

V roce 1226 se v soudních dokumentech York Assizes objevil zápis o osobě jménem Robert Hot. Když mu byl zabaven majetek v hodnotě 32...

Luxusní auto zdarma: Dubaj se proměnila v skládku supervozů. Stačí si vybrat, nasednout a odjet

Spojené arabské emiráty jsou díky ropě jedním z nejbohatších států světa a staly se zemí zaslíbenou pro mnoho přistěhovalců hledajících práci. Tisíce lidí zavítaly...

Odvrácená strana Měsíce: Čínský objev, který otřásl vědeckým světem

Čínská mise Chang’e-4 se postarala o pořádný rozruch. Vědci díky ní odhalili, co všechno se skrývá na odvrácené straně Měsíce. A výsledky jsou fascinující.

Glosa: Hráči českého národního týmu bojovali jako lvi, ukázali víc, než si připouštíme

Hráči našeho národní tým v německém Hamburku bojovali jako lvi. Na mistrovství Evropy roku 2024 se postavili tureckým sokům s odhodláním, které lze jen stěží popsat slovy. To, co se odehrálo na trávníku, bylo více než jen sportovní utkání; byla to skutečná bitva ducha a odvahy.

Félicette, kočičí astronautka: Málem zapomenutá hrdinka Země se nakonec dočkala pocty

Na fotografiích nevypadá příliš šťastně. Možná ale její zaskočený výraz způsobila skutečnost, že měla v mozku implantovanou elektrodu. Ovšem takhle se o slavné kočičí...

Posilování v Antice: Jak se cvičilo v době kalokagathia

Pro lepší přehled, jak se posilování v antice lišilo od toho dnešního, ho budeme srovnávat se současnými zásadami sportovního tréninku. Ať už jde o...

Jeremy Clarkson: Vyloučili ho před maturitou, ke slávě mu pomohla neuctivost

Jeremy Charles Robert Clarkson se narodil 11. dubna 1960 v Doncasteru v Jižním Yorkshiru Shirley a Eddiemu Clarksonovým. Shirley byla učitelkou na základní škole...

Válka dronů už není sci-fi: V Severní Dakotě poslali bojovat s kriminalitou do ulic ozbrojené stroje

Dle ministerstva obrany je nesmrtící, neboli neletální zbraň je definovaná jako:„Neletální zbraně (Non-Lethal Weapons) jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z...

Dopisy starořímského vojáka matce ukázaly armádní zvyklosti ve zcela novém světle

Dopis nese datum února roku 108 n. l. a Apollinarius ho odeslal matce Tasoucharion do egyptské Alexandrie z Bostry v Arábii, kde působil...
- Reklama -