Pátek, 18 října, 2024

Jeremy Clarkson: Vyloučili ho před maturitou, ke slávě mu pomohla neuctivost

Jeremy Clarkson proslul díky výjimečné jazykové pohotovosti, břitkému humoru, ale také konfliktností a schopnosti urazit kohokoliv.

Mohlo by vás zajímat

Jeremy Charles Robert Clarkson se narodil 11. dubna 1960 v Doncasteru v Jižním Yorkshiru Shirley a Eddiemu Clarksonovým. Shirley byla učitelkou na základní škole a její manžel obchodní cestující. Rodina žila na čtyři sta let starém statku. Jeremy na léta vzpomíná jako na šťastná. Jeho rodiče se potýkali s finančními problémy, ale Jeremymu chtěli přesto dopřát dobré vzdělání.

- Reklama -

Opravdu nechtěli, abych chodil do místní státní školy v Jižním Yorkshiru, která byla drsná,“ řekl jednou Clarkson v pořadu Desert Island Discs na BBC Radio 4.

Problémy začaly už na škole

Když se rodině podařilo získat finanční prostředky, poslali třináctiletého Jeremyho na internátní rodinnou školu v Reptonu v Derbyshire.

Přestože se jednalo o prestižní ústav, Jeremy se zde příliš dobře necítil. Ocitl se mimo domov a začaly s ním být problémy.

Z čista jasna jsem zjistil, že se můžu chovat špatně, aniž by mi bylo trapné, že to rodiče zjistí. A když to zjistí učitel – koho to vlastně zajímá? Koho zajímá, že učitel angličtiny ví, že jste si dali cigáro?“ komentoval Jeremy své tehdejší chování.

Mezi spolužáky Jeremy vynikal pohotovostí a inteligencí, měl však obrovské kázeňské problémy. Nerespektoval internátní nařízení, pil, kouřil, chodil za ženami. Problémy vyvrcholily pouhých deset dní před maturitou, kdy ho ze školy vyloučili.

Clarkson se vrátil domů k rodičům a začal pracovat v rodinné firmě, píše BBC. Rodiče si, na rozdíl od něj, dělali obavy o jeho budoucnost:

Byli na mě hrozně naštvaní, ale já jsem věděl, že se něco najde. Vždycky se něco najde. V mém životě to tak je.

Kariéra novináře začala náhodou

https://www.instagram.com/p/COxWxsbM6YE

Jednoho dne se Jeremy procházel po ulici a narazil na generálního ředitele místních novin, rodinného známého, který se ho zeptal, co tam dělá. Poté, co mu vysvětlil své vyloučení, odpověděl, že by se měl stát novinářem. Takto začala Clarksonova hvězdná kariéra.

Se získáním práce Clarkson nikdy problémy neměl. Jeho nezaměnitelný styl psaní mu otvíral dveře v podstatě do jakýchkoliv novin. Stal se pravidelným přispěvatelem The Sun, The Sunday Times a The Times.

Clarksonovou velkou láskou byla auta. V roce 1984 založil společnost Motoring Press Agency, která se specializovala na testy silničních automobilů. Výstupy pak prodával do motoristických časopisů. Také pravidelně přispíval do magazínu Top Gear, který ho následně proslavil.

Top Gear


Byl přesně to, co jsem hledal – nadšený motoristický spisovatel, který umí udělat z aut v televizi zábavu,“ prohlásil producent a moderátor, který s Clarksonem začal spolupracovat.

Byl svéhlavý a neuctivý. To, že vypadal a mluvil přesně jako dvacetiletý bývalý školák, nevadilo. Věděl jsem, že je to člověk na svém místě.

Top Gear běžel od roku 1977. Clarkson se v něm poprvé objevil jako moderátor v roce 1988, informuje web osobnosti.cz. V riflích a ležérním saku, často nedobře oholený a s břitkým humorem, jehož ostří se mohlo otočit proti komukoliv. Byl nevypočitatelný, jeho stylem bylo šokovat a fanoušci ho milovali. Top Gearu obrovsky stoupla sledovanost. Mnoho lidí začalo pořad sledovat ne kvůli zajmu o motorismus, ale kvůli Clarksonovi.

Hvězda neotřelého moderátora stoupala. Jeho humor ale postupem času začal být za hranou. Nebral si servítky před nikým a před ničím. Na paškál si bral politiky, národnostní menšiny, ženy, celebrity. Začal mít konflikty s členy štábu.

Dokonce naznačil, že jeho vlastní styl se mu omrzel, když napsal do Top Gear Magazine: „Taktika šokování se stala předvídatelnou, a tak už nebyla šokující.“

Jak žije nyní?

V březnu roku 2015 měl Clarkson velkou roztržku s producentem, zašel tak daleko, že mu dal pěstí. BBC s ním rozvázala smlouvu. James May a Richard Hammond, kolegové, kteří moderovali pořad s ním, opustili Top Gear záhy pro Clarkonovi.

Clarkson žije nedaleko městečka Chipping Norton v hrabství Oxfordshire, píše aktualne.cz. Se svou druhou ženou Frances Cainovou vychovává tři děti. Přestavěli starý maják a založili u něj farmu.

Uzavřel smlouvu se společností Amazon Prime a od roku 2016 moderuje pořad The Grand Tour, uvedlo BBC.

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Led Zeppelin se stali součástí největší hotelové loupeže newyorské historie. A bylo jim to úplně fuk

Když v roce 1973 kapela Led Zeppelin vystupovala tři večery v Madison Square Garden, byla okradena o spoustu peněz: asi 200 000 dolarů. Stohy...

Kdo byl legendární Robin Hood: Jeho skutečný život byl jiný než ten ve filmu

V roce 1226 se v soudních dokumentech York Assizes objevil zápis o osobě jménem Robert Hot. Když mu byl zabaven majetek v hodnotě 32...

Luxusní auto zdarma: Dubaj se proměnila v skládku supervozů. Stačí si vybrat, nasednout a odjet

Spojené arabské emiráty jsou díky ropě jedním z nejbohatších států světa a staly se zemí zaslíbenou pro mnoho přistěhovalců hledajících práci. Tisíce lidí zavítaly...

Odvrácená strana Měsíce: Čínský objev, který otřásl vědeckým světem

Čínská mise Chang’e-4 se postarala o pořádný rozruch. Vědci díky ní odhalili, co všechno se skrývá na odvrácené straně Měsíce. A výsledky jsou fascinující.

Glosa: Hráči českého národního týmu bojovali jako lvi, ukázali víc, než si připouštíme

Hráči našeho národní tým v německém Hamburku bojovali jako lvi. Na mistrovství Evropy roku 2024 se postavili tureckým sokům s odhodláním, které lze jen stěží popsat slovy. To, co se odehrálo na trávníku, bylo více než jen sportovní utkání; byla to skutečná bitva ducha a odvahy.

Félicette, kočičí astronautka: Málem zapomenutá hrdinka Země se nakonec dočkala pocty

Na fotografiích nevypadá příliš šťastně. Možná ale její zaskočený výraz způsobila skutečnost, že měla v mozku implantovanou elektrodu. Ovšem takhle se o slavné kočičí...

Jak vyprat kšiltovku: Návod, podle kterého to zvládne i nešikovný chlap

Stačí pár let nošení a z vaší milované čepice se stane potem zasmrádlá ostuda, která je nejspíš na mnoha místech vcelku odpudivá nebo dokonce...

Posilování v Antice: Jak se cvičilo v době kalokagathia

Pro lepší přehled, jak se posilování v antice lišilo od toho dnešního, ho budeme srovnávat se současnými zásadami sportovního tréninku. Ať už jde o...

Válka dronů už není sci-fi: V Severní Dakotě poslali bojovat s kriminalitou do ulic ozbrojené stroje

Dle ministerstva obrany je nesmrtící, neboli neletální zbraň je definovaná jako:„Neletální zbraně (Non-Lethal Weapons) jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z...

Dopisy starořímského vojáka matce ukázaly armádní zvyklosti ve zcela novém světle

Dopis nese datum února roku 108 n. l. a Apollinarius ho odeslal matce Tasoucharion do egyptské Alexandrie z Bostry v Arábii, kde působil...
- Reklama -