Pondělí, 22 července, 2024

1000 tun vážící tank měl Hitlerovi pomoct vyhrát 2. světovou válku

Mohlo by vás zajímat

Během druhé světové války představili nacisté prototypy neobvyklých zbraní, zahrnující obrovská letadla, pokročilé lodě, rakety, železnici a zejména tanky. Adolf Hitler podporoval vývoj těchto takzvaných „válkou vyhrávajících“ zbraní, včetně bojovného tanku Maus vážícího 188 tun.

- Reklama -

V roce 1942 přišel inženýr Edward Grote, pracující pro Ministerstvo zbrojení a střeliva Třetí říše, s nápadem na 1 000 tun vážící tank, který nazval „Landkreuzer“ (nebo též pozemní křižník). Tento obrněný kolos měl být dlouhý 35 metrů a vysoký 11 metrů, pohybovat se měl na šesti párech pásových podvozků, z nichž každý měl být široký více než jeden metr.

Hlavní dělo mělo vážit 100 tun a samotná věž dalších 200 tun. Pro pohyb tohoto tanku bylo zapotřebí ohromných 16 000 koňských sil poskytovaných osmi motory Daimler-Benz s 20 válci nebo dvěma motory MAN s 24 válci, které se používaly v ponorkách.

Na ochranu obrovského investičního projektu měl být pancéřový plášť tanku až 30 centimetrů silný, a na motorovém prostoru vozidla se plánovalo nainstalovat několik protiletadlových děl pro obranu proti útokům spojeneckých letadel.

Milovník velikosti Edward Grote

Grote od 30. let pracoval v Sovětském svazu, kde navrhoval různé typy tanků pro Rudou armádu. Design jeho TG-1 byl inovativní, ale jeho hmotnost, složitost a náklady nakonec vedly k zastavení projektu. Místo toho byl upřednostněn cenově dostupnější a jednodušší tank T-35A.

Nicméně Grote neustále pokračoval v nápadech na stále větší tanky, nevěnoval pozornost omezením, která klade váha a rozchod kolejnic. V roce 1933 navrhl svůj první tank o hmotnosti 1 000 tun pro sovětskou armádu. Tento tank měřil více než 30 metrů na délku, vyžadoval dvanáct motorů s 16 válci, každý s výkonem 2 000 koní, což dávalo kumulativní výkon 24 000 koní, spolu s jedinečným hydraulickým převodovým systémem. Sovětští představitelé pochopitelně tuto nabídku odmítli, což Grotea přimělo k návratu do Německa.

Zpět v Německu našel Grote práci u zbrojovky Krupp. Ale jakmile vypukla válka, dostal se do pozice zvláštního zástupce pro výstavbu ponorek v Ministerstvu zbrojení a střeliva Třetí říše. Právě v této roli měl v červnu roku 1942 Grote příležitost osobně představit Hitlerovi svou myšlenku pevnostního tanku. Hitler, který miloval velké projekty, byl koncepcí nadšen a nařídil společnosti Krupp, aby začala s vývojem.

Příliš velký na cokoliv…

Podle původního návrhu Landkreuzeru, který byl tehdy nazýván „Ratte“ (krysa), měl tank vážit 800 tun, ale jakmile Grote začal přidávat zbraně – hlavní věž s děly ráže 28 cm a dvě sekundární věže, každá s dvojicí děl ráže 12,8 cm, a další dvě věže s děly ráže 10,5 cm, spolu s množstvím kulometů – hmotnost tanku se výrazně zvýšila z 800 tun na více než 900 tun.

Kromě zjevných problémů s výrobou a využitím tak obrovského vozidla návrh i další vážné nedostatky. Obrovská velikost a hmotnost tanku by z něj udělaly příliš těžký stroj pro bezpečný přejezd mostů, a jeho použití na silnicích by rychle poškodilo vozovky. Navzdory rychlosti až 40 kilometrů za hodinu by byl kvůli svým rozměrům a viditelnosti snadným terčem pro útoky z vzduchu a dělostřelecké útoky.

Protože byl tak velký, mohl se pohybovat pouze vlastními motory, protože neexistovaly žádné jiné způsoby, jak ho přemístit z jednoho místa na druhé. Vlaky a kolejnice by nemohly unést jeho váhu a byl příliš široký pro již postavené tunely.

Nakonec byl projekt zrušen jako příliš nepraktický, aniž by byl vyroben nějaký prototyp.

Zdroj:

allthatsinteresting.com

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Abraham Lincoln: Největší hvězda wrestlingu své doby. Věděli jste, čím se v mládí živil nejslavnější prezident USA?

Při pohledu na známou podobiznu důstojného muže s plnovousem by málokoho napadlo, že se před započetím politické kariéry se živil jako profesionální zápasník. A...

John Lennon a jeho smrt: Co vedlo Marka Davida Chapmana k jeho činu?

Co vedlo samozvaného zbožného křesťana Marka Davida Chapmana k tomu, aby vypálil ze své zbraně a zabil člověka, kterého předtím v životě nepotkal? Chapman,...

Historické testy mužnosti: Brutální přechodové zkoušky plné bolesti, krve či nahoty

Stát se mužem v České republice znamená buď dovršení 18 let, ztrátu panictví nebo nástup do prvního zaměstnání. Snadné, že? V některých částech světa...

Frederic Chopin chtěl, aby z něj vyřízli srdce a uchovali ho. Nakonec ukázalo, jak zemřel

Srdce slavného skladatele zažilo po Chopinově smrti velké přesuny.

CIA vyvinula v 70. letech špionážní vážku na odposlouchávání Rusů

V sedmdesátých letech minulého století se úřad CIA pro výzkum a vývoj chopil nevídaného úkolu. Vyvinul drobné odposlouchávací zařízení v podobě vážky.

Rusové využívají k obraně Sevastopolu i delfíny

Delfíni, ti hraví mořští tvorové známí svou chytrostí, se čím dál častěji stávají rekruty ruského vojenského námořnictva. Hlídají momentálně především námořní základnu v Sevastopolu na Černém moři. Tento krok má za cíl odradit potápěče od přiblížení k základně.

Geny netopýrů mohou obsahovat klíč k léčbě covidu a rakoviny

Vědci se pokouší odhalit záhadný genom netopýrů, díky kterému jsou tito tvorové obdařeni neobyčejnou odolností vůči covidu i rakovině. Odborníci kvůli tomu studují netopýry už řadu let v naději, že se jim povede tajemnou netopýří imunitu přenést i na lidi.

Spojené Arabské Emiráty chtějí postavit podmořskou rychlodráhu do Indie

Třeskuté město Mumbai v Indii a přístavní perla Fujairah ve Spojených Arabských Emirátech (SAE) se propojí prostřednictvím podmořské rychlodráhy.

Neuvěřitelný příběh fenky Bobbie: Za milovanou rodinou ušla víc než 4 tisíce kilometrů

Když se v srpnu roku 1923 rodina Braizerových vydala na dovolenou k příbuzným do daleké Indiany, malý skotský ovčák Bobbie u toho neměl chybět. Byl to pes obyčejného vzhledu, ale s neobyčejným srdcem. Když se pak rodině ztratil, vyrazil na dlouhou, strastiplnou cestu, aby ji znovu našel. Nikdo přitom netušil, jak neobyčejný příběh tím tenhle pejsek začal psát.

Stručná historie loveckých psů: Pomáhají lidem už více než 20 tisíc let

Přátelství psů a lidí má dlouhou historii. A jedním z hlavních důvodů, proč se tohle kamarádství budovalo po dlouhá staletí, byl dozajista lov.
- Reklama -