Pátek, 18 října, 2024

Příběhy opravdových mužů: Kdo ve skutečnosti byl Ragnar Lothbrok, severský hrdina, kterého proslavil seriál Vikingové?

Mohlo by vás zajímat

Ragnar Lothbrok skutečně žil. Byl válečníkem a jako první Skandinávec napadl Británii. Je zmiňován v několika severských legendách. Nejvýznamnější je Sága o Ragnarovi Lothbrokovi, která je považována za nejvýznamnější literární dílo středověkého Dánska popisující rané dějiny země. V anglosaských kronikách je zmiňována postava  „Ragnall“ a „Reginherus“ – mocného vikingského nájezdníka. Tato jména jsou považována za dvě varianty slova Ragnar.

- Reklama -

Nejen jméno Ragnar, ale i přízvisko Lothbrok, měly v dobových zprávách více podob. „Lothbrok“ by se dalo ve staroseverštině vyložit jako „chlupaté břicho“.  Přezdívka se ale nesouvisela faktem, že by Ragnar trpěl přílišným ochlupením, ale údajně vznikla, protože si hrdina nechal vyrobit koženou zástěru jako ochranu k boji s drakem.

Ragnarovy bitvy 

V díle Gesta Danorum (1185) dánského historika Saxo Grammatica je Ragnar zaznamenán jako dánský král, velmi agresivní a lačný boje. Jeho válečná tažení zahrnovala i bitvu s císařem Svaté říše římské Karlem Velikým. Ragnar byl pohromou raně středověké  Anglie i Francie. Mnohokrát podnikl nájezdy na anglické království Northumbrii a Wessex. Výpad do Západofranské říše skončil obléháním Paříže v roce 845.

Podle Saxovy knihy byl Ragnar zajat anglosaským králem Aellou z Northumbrie a vhozen do hadí jámy, kde zemřel. Tento příběh je vylíčen také v pozdějších islandských dílech Ragnars saga loðbrókar a Þáttr af Ragnarssonum.

Ragnarův život a synové

Ragnar byl třikrát ženatý: poprvé se štítonoškou Lagerthou, podruhé se šlechtičnou Þórou Borgarhjǫrtr a potřetí s princeznou Aslaug. Každá z těchto žen má svůj vlastní zajímavý příběh. O Aslaug se říká, že byla dcerou drakobijce Sigurda a valkýry Brynhildy.  Póra byla dcerou Jarla Herruða z Götalandu (města, které zachránil před zmíněným drakem).

Ragnar zplodil pět synů (všichni historické postavy). Ivar Bezkostný, Björn Železný, Halfdan Ragnarsson, Sigurd Hadí oko a Ubba se stali náčelníky, kteří společně vedli Velkou pohanskou armádu. V letech 865-878 vtrhli do Anglie a ovládli ji. 

Seriál Vikingové

Seriál Vikingové na kanálu History Channel je historické drama, které volně vychází z faktů a severských ság. Celkově je seriál velmi zdařilý, je skvěle obsazený, herci podávají mimořádné výkony, je výpravný, má skvělou hudbu i kameru. Problémy jsou v něm jen s historickou přesností děje. Některé nesrovnalosti můžeme považovat za autorkou licenci tvůrců seriálu, jiné jsou ale historickou neznalostí. 

Například  Ragnarův „bratr“ Rollo je postava založená na norském Vikingovi Gange-Rolfovi, muži, který se stal prvním vládcem Normandie. Narodil se v roce 846 a zemřel v roce 930, takže nejenže nebyl Ragnarovým bratrem, ale navíc je zahrnut do událostí, které se odehrály ještě před jeho narozením.

Fanoušci seriálu si jistě vybaví, jak Ragnar s družinou během prvního dílu přepadli klášter na Lindisfarne. Tento nájezd se skutečně odehrál v roce 793. Ragnar a jeho vojáci dle historických pramenů před Lindisfarne byli. Ve třetí sérii pak Ragnar a jeho posádka ani trochu nezestárli a zaútočí na Paříž, což je událost, která se odehrála v roce 845 a znovu v roce 885, tedy více než 50 nebo 90 let po vyplenění kláštera Lindisfarne. Jinými slovy, Ragnar a jeho druhové Vikingové museli vynalézt stroj na cestování v čase, o kterém se v učebnicích dějepisu nepíše.

V neposlední řadě seriál líčí Ragnara jako člověka okouzleného křesťanskou vírou. Ve skutečnosti nikdy nebyl pokřtěn, jak seriál líčí. K masovým konverzím dánských Vikingů došlo až téměř o století později. 

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ragnar_Lodbrok

https://coolmagazin.iprima.cz/serialy/nejslavnejsi-realni-vikingove-ragnar-rollo

https://www.postavy.cz/ragnar-lothbrok/

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Led Zeppelin se stali součástí největší hotelové loupeže newyorské historie. A bylo jim to úplně fuk

Když v roce 1973 kapela Led Zeppelin vystupovala tři večery v Madison Square Garden, byla okradena o spoustu peněz: asi 200 000 dolarů. Stohy...

Kdo byl legendární Robin Hood: Jeho skutečný život byl jiný než ten ve filmu

V roce 1226 se v soudních dokumentech York Assizes objevil zápis o osobě jménem Robert Hot. Když mu byl zabaven majetek v hodnotě 32...

Luxusní auto zdarma: Dubaj se proměnila v skládku supervozů. Stačí si vybrat, nasednout a odjet

Spojené arabské emiráty jsou díky ropě jedním z nejbohatších států světa a staly se zemí zaslíbenou pro mnoho přistěhovalců hledajících práci. Tisíce lidí zavítaly...

Odvrácená strana Měsíce: Čínský objev, který otřásl vědeckým světem

Čínská mise Chang’e-4 se postarala o pořádný rozruch. Vědci díky ní odhalili, co všechno se skrývá na odvrácené straně Měsíce. A výsledky jsou fascinující.

Glosa: Hráči českého národního týmu bojovali jako lvi, ukázali víc, než si připouštíme

Hráči našeho národní tým v německém Hamburku bojovali jako lvi. Na mistrovství Evropy roku 2024 se postavili tureckým sokům s odhodláním, které lze jen stěží popsat slovy. To, co se odehrálo na trávníku, bylo více než jen sportovní utkání; byla to skutečná bitva ducha a odvahy.

Félicette, kočičí astronautka: Málem zapomenutá hrdinka Země se nakonec dočkala pocty

Na fotografiích nevypadá příliš šťastně. Možná ale její zaskočený výraz způsobila skutečnost, že měla v mozku implantovanou elektrodu. Ovšem takhle se o slavné kočičí...

Jak vyprat kšiltovku: Návod, podle kterého to zvládne i nešikovný chlap

Stačí pár let nošení a z vaší milované čepice se stane potem zasmrádlá ostuda, která je nejspíš na mnoha místech vcelku odpudivá nebo dokonce...

Posilování v Antice: Jak se cvičilo v době kalokagathia

Pro lepší přehled, jak se posilování v antice lišilo od toho dnešního, ho budeme srovnávat se současnými zásadami sportovního tréninku. Ať už jde o...

Jeremy Clarkson: Vyloučili ho před maturitou, ke slávě mu pomohla neuctivost

Jeremy Charles Robert Clarkson se narodil 11. dubna 1960 v Doncasteru v Jižním Yorkshiru Shirley a Eddiemu Clarksonovým. Shirley byla učitelkou na základní škole...

Válka dronů už není sci-fi: V Severní Dakotě poslali bojovat s kriminalitou do ulic ozbrojené stroje

Dle ministerstva obrany je nesmrtící, neboli neletální zbraň je definovaná jako:„Neletální zbraně (Non-Lethal Weapons) jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z...
- Reklama -