Pátek, 18 října, 2024

Abraham Lincoln: Největší hvězda wrestlingu své doby. Věděli jste, čím se v mládí živil nejslavnější prezident USA?

Mohlo by vás zajímat

Při pohledu na známou podobiznu důstojného muže s plnovousem by málokoho napadlo, že se před započetím politické kariéry se živil jako profesionální zápasník. A vůbec ne špatně! Za 12 let prohrál pouze jediný zápas.

- Reklama -

Mladý Lincoln pracoval v obchodě v rodném městě New Salem ve státě Illinois. Když mu bylo dvacet let, napadlo ho, že by si mohl příležitostně přivydělávat jako zápasník. Fyzické předpoklady by na to měl! Se svými 180 cm byl na tehdejší dobu docela vysoký, měl osvalené tělo a těšil se celkově velmi dobré fyzické kondici, protože cvičil, dobře jedl a snažil se vést zdravý životní styl.

Denton Offutt, majitel obchodu se smíšeným zbožím, který Lincolna zaměstnával, se často pohledným a fyzicky zdatným příručím vychloubal zákazníkům, informoval thoughtco.com. Poukazoval na jeho rychlost, bystrost, sílu a manuální zručnost.

Wrestling – pouliční zábava chudých mužů

Lincoln si občas přivydělával tzv. wrestlingem. V USA šlo tehdy o poměrně oblíbenou zálibu mladých mužů. Nepředstavujme si ji však jako pompézní wrestlingové show, které známe dnes. Jednalo se spíše o organizované pouliční bitky bez jasných pravidel, kdy přihlížející sázeli na jednoho nebo druhého hráče. Úrovní odpovídali zhruba středoškolským nebo vysokoškolským zápasům v boxu.

Lincoln versus Armstrong

Nový Salem v té době terorizovala banda Jacka Armstronga. Místní výrostci se chovali velmi drze a fungovali také jako vyděračský gang. Šikanovali živnostníky i farmáře. Pokud někdo odmítl zaplatit za jejich „laskavou ochranu“, zatloukli ho do sudu a pustili z kopce.


Pověst Lincolna jako schopného zápasníka se donesla Jacku Armstrongovi. Začalo mu lézt na nervy neustále poslouchat o Lincolnově síle a podle allthatsinteresting.com ho vyzval na souboj.

Pro Nový Salem to byla událost roku. Tyran proti sympatickému příručímu z obchodu se smíšeným zbožím. Jakmile se shromáždil početný dav, uzavřely se sázky – a zápas začal. „Oba zápasníci kolem sebe nějakou dobu bojovně kroužili, trochu se přetahovali a kroutili, ale ani jeden z nich nedokázal toho druhého shodit na zem. Pomalu se Armstrong začal dostávat do nejhoršího.

Armstrong, i přes vydatné povzbuzování členů svého gangu, pomalu ztrácel síly. Pokusil se Lincolnovi podrazit nohy. Bylo to proti pravidlům a Lincoln se rozzuřil. Chytil Armstronga pod krkem a zvedl ho do vzduchu. Členové bandy to tak nenechali a vrhli se na Lincolna. Začalo se schylovat v hromadné bitce a rozhodčí raději zápas ukončil a prohlásil Lincolna vítězem.

Zrodila se hvězda

Armstrong se k porážce ale postavil férové dokonce prohlásil, že Lincoln je „nejlepší frajer, který kdy ve městě žil“, a přátelsky potřásl mu rukou. Traduje se, že od té doby se z nich stali přátelé nebo alespoň dobří známi, kteří si vážili jeden druhého. V každém případě se tímto zápasem zrodila nová hvězda. Lincoln se stal „tím, kdo porazil gaunera Armstronga“.

Lincoln se věnoval wreslingu ještě dalších 12 let. Ukázalo se, že má obrovský talent. Web snopes.com píše, že nakonec byl uveden i do zápasnické síně slávy. Během své soutěžení kariéry prohrál pouze jednou. Jeho politický vzestup v padesátých letech 19. století lze zcela jistě z části přičíst legendárním vyprávěním o jeho atletickém talentu z mládí.

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Led Zeppelin se stali součástí největší hotelové loupeže newyorské historie. A bylo jim to úplně fuk

Když v roce 1973 kapela Led Zeppelin vystupovala tři večery v Madison Square Garden, byla okradena o spoustu peněz: asi 200 000 dolarů. Stohy...

Kdo byl legendární Robin Hood: Jeho skutečný život byl jiný než ten ve filmu

V roce 1226 se v soudních dokumentech York Assizes objevil zápis o osobě jménem Robert Hot. Když mu byl zabaven majetek v hodnotě 32...

Luxusní auto zdarma: Dubaj se proměnila v skládku supervozů. Stačí si vybrat, nasednout a odjet

Spojené arabské emiráty jsou díky ropě jedním z nejbohatších států světa a staly se zemí zaslíbenou pro mnoho přistěhovalců hledajících práci. Tisíce lidí zavítaly...

Odvrácená strana Měsíce: Čínský objev, který otřásl vědeckým světem

Čínská mise Chang’e-4 se postarala o pořádný rozruch. Vědci díky ní odhalili, co všechno se skrývá na odvrácené straně Měsíce. A výsledky jsou fascinující.

Glosa: Hráči českého národního týmu bojovali jako lvi, ukázali víc, než si připouštíme

Hráči našeho národní tým v německém Hamburku bojovali jako lvi. Na mistrovství Evropy roku 2024 se postavili tureckým sokům s odhodláním, které lze jen stěží popsat slovy. To, co se odehrálo na trávníku, bylo více než jen sportovní utkání; byla to skutečná bitva ducha a odvahy.

Félicette, kočičí astronautka: Málem zapomenutá hrdinka Země se nakonec dočkala pocty

Na fotografiích nevypadá příliš šťastně. Možná ale její zaskočený výraz způsobila skutečnost, že měla v mozku implantovanou elektrodu. Ovšem takhle se o slavné kočičí...

Jak vyprat kšiltovku: Návod, podle kterého to zvládne i nešikovný chlap

Stačí pár let nošení a z vaší milované čepice se stane potem zasmrádlá ostuda, která je nejspíš na mnoha místech vcelku odpudivá nebo dokonce...

Posilování v Antice: Jak se cvičilo v době kalokagathia

Pro lepší přehled, jak se posilování v antice lišilo od toho dnešního, ho budeme srovnávat se současnými zásadami sportovního tréninku. Ať už jde o...

Jeremy Clarkson: Vyloučili ho před maturitou, ke slávě mu pomohla neuctivost

Jeremy Charles Robert Clarkson se narodil 11. dubna 1960 v Doncasteru v Jižním Yorkshiru Shirley a Eddiemu Clarksonovým. Shirley byla učitelkou na základní škole...

Válka dronů už není sci-fi: V Severní Dakotě poslali bojovat s kriminalitou do ulic ozbrojené stroje

Dle ministerstva obrany je nesmrtící, neboli neletální zbraň je definovaná jako:„Neletální zbraně (Non-Lethal Weapons) jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z...
- Reklama -