Čtvrtek, 17 října, 2024

Zábavná IQ výzva pro rychlé a chytré: Najdi správný stín. Když to dáš do 20 vteřin, jsi génius!

Mohlo by vás zajímat

Toto vypadá jako jednoduchá dětská hra. Možná by byla, kdybyste na řešení neměli pouhých 20 vteřin. Takhle rychle to nedá téměř nikdo!

- Reklama -

Kolem roztomilé žabičky je osm stínů, pouze jediný ale odpovídá původní předloze. Vaše situace je těžší v tom, že stíny jsou různě otočené. Najděte takový, co se s původním obrázkem shoduje ve všech detailech.

I takovýto zdánlivě jednoduchý úkol dokáže velice potrápit mozkové závity. Budete překvapeni, jaké množství funkcí a kognitivních procesů je při řešení hádanky nutné zapojit a synchronizovat.

Když se pustíme do hledání správného stínu žabičky, náš mozek se doslova zavaří. Jedním z hlavních mechanismů, které musíme aktivovat, je pozornost. Vzhledem k tomu, že máme jen 20 vteřin na nalezení správného stínu, musíme se pekelně soustředit a odfiltrovat nepodstatné informace.

Dále je nutné zapojit percepční schopnosti, které nám umožňují rozpoznávat a porovnávat jednotlivé stíny s původním obrázkem žabičky. Tento proces zahrnuje vizuální zpracování informací, jako jsou tvary, orientace, velikost a podobnost. Pro úspěšné porovnání musíme také využít naši prostorovou orientaci, jelikož jsou stíny různě otočené.

Zapojujese i naše pracovní paměť, která uchovává krátkodobé informace o původním obrázku a jednotlivých stínech. Pracovní paměť nám pomáhá udržet si přehled o zkoumaných stínech a eliminovat ty, které již byly vyřazeny jako nesprávné.

Mimořádně důležitá je i schopnost rozhodování a rychlého úsudku. Musíme rychle zhodnotit, který stín nejlépe odpovídá původnímu obrázku, a rozhodnout se, zda jsme našli správný stín, nebo zda máme pokračovat v hledání.

Kde se procesy odehrávají?

Vizuální informace jsou nejprve zpracovávány v primární zrakové kůře, která se nachází v zadní části mozku, v oblasti zvané okcipitální lalok. Tato část mozku je zodpovědná za detekci základních vizuálních vlastností, jako jsou barvy, tvary a pohyb.

Následně se zpracování přenáší do dalších oblastí mozku, které se specializují na rozpoznávání složitějších vizuálních vlastností. Prostorová orientace a analýza vzorů jsou prováděny v parietálním laloku, který se nachází ve střední části mozkové hemisféry.

Pracovní paměť je z velké části spojena s činností prefrontální kůry, která se nachází v přední části frontálního laloku. Tato oblast mozku je klíčová pro udržování krátkodobých informací, plánování a organizaci myšlenkových procesů, jakož i pro kontrolu pozornosti.

Rozhodování a rychlý úsudek jsou také spojeny s aktivitou v prefrontální kůře, zejména v dorzo laterální prefrontální oblasti. Tato část mozku hraje roli v integrování informací z různých zdrojů a navrhuje možná řešení problémů.

Celkově tato zdánlivě jednoduchá úloha zahrnuje komplexní interakci různých kognitivních procesů a mentálních schopností. Ačkoli se může zdát, že jde o jednoduchou dětskou hru, úspěšně dokončit tento úkol během 20 vteřin vyžaduje rychlé myšlení, dobrou pozornost, percepční schopnosti a efektivní rozhodování.

Podařilo se vám úkol vyřešit v limitu? Můžete si gratulovat. Správné řešení je schované pod písmenem G.

JESTLI NEMÁTE DOST A CHCETE POTRÁPIT VAŠE MOZKOVÉ ZÁVITY JEŠTĚ JEDNOU, MŮŽETE SE PUSTIT TŘEBA DO RÉBUSU S HLEDÁNÍM TOTOŽNÝCH MOTÝLŮ.

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Led Zeppelin se stali součástí největší hotelové loupeže newyorské historie. A bylo jim to úplně fuk

Když v roce 1973 kapela Led Zeppelin vystupovala tři večery v Madison Square Garden, byla okradena o spoustu peněz: asi 200 000 dolarů. Stohy...

Kdo byl legendární Robin Hood: Jeho skutečný život byl jiný než ten ve filmu

V roce 1226 se v soudních dokumentech York Assizes objevil zápis o osobě jménem Robert Hot. Když mu byl zabaven majetek v hodnotě 32...

Luxusní auto zdarma: Dubaj se proměnila v skládku supervozů. Stačí si vybrat, nasednout a odjet

Spojené arabské emiráty jsou díky ropě jedním z nejbohatších států světa a staly se zemí zaslíbenou pro mnoho přistěhovalců hledajících práci. Tisíce lidí zavítaly...

Odvrácená strana Měsíce: Čínský objev, který otřásl vědeckým světem

Čínská mise Chang’e-4 se postarala o pořádný rozruch. Vědci díky ní odhalili, co všechno se skrývá na odvrácené straně Měsíce. A výsledky jsou fascinující.

Glosa: Hráči českého národního týmu bojovali jako lvi, ukázali víc, než si připouštíme

Hráči našeho národní tým v německém Hamburku bojovali jako lvi. Na mistrovství Evropy roku 2024 se postavili tureckým sokům s odhodláním, které lze jen stěží popsat slovy. To, co se odehrálo na trávníku, bylo více než jen sportovní utkání; byla to skutečná bitva ducha a odvahy.

Félicette, kočičí astronautka: Málem zapomenutá hrdinka Země se nakonec dočkala pocty

Na fotografiích nevypadá příliš šťastně. Možná ale její zaskočený výraz způsobila skutečnost, že měla v mozku implantovanou elektrodu. Ovšem takhle se o slavné kočičí...

Jak vyprat kšiltovku: Návod, podle kterého to zvládne i nešikovný chlap

Stačí pár let nošení a z vaší milované čepice se stane potem zasmrádlá ostuda, která je nejspíš na mnoha místech vcelku odpudivá nebo dokonce...

Posilování v Antice: Jak se cvičilo v době kalokagathia

Pro lepší přehled, jak se posilování v antice lišilo od toho dnešního, ho budeme srovnávat se současnými zásadami sportovního tréninku. Ať už jde o...

Jeremy Clarkson: Vyloučili ho před maturitou, ke slávě mu pomohla neuctivost

Jeremy Charles Robert Clarkson se narodil 11. dubna 1960 v Doncasteru v Jižním Yorkshiru Shirley a Eddiemu Clarksonovým. Shirley byla učitelkou na základní škole...

Válka dronů už není sci-fi: V Severní Dakotě poslali bojovat s kriminalitou do ulic ozbrojené stroje

Dle ministerstva obrany je nesmrtící, neboli neletální zbraň je definovaná jako:„Neletální zbraně (Non-Lethal Weapons) jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z...
- Reklama -