Čtvrtek, 17 října, 2024

IQ test pro chytré hlavy: Najdeš do půl minuty správný pohled na kostku?

Mohlo by vás zajímat

Připravili jsme pro vás IQ test střední obtížnosti. Na obrázku vidíte kostku s vyříznutou částí. Vaším úkolem je najít na ni správný pohled shora. Úkol při troše trpělivosti vyřešíte, váš problém je ale čas. Máte na to třicet vteřin.

- Reklama -

Záleží na tom, jaké jsou vaše reakce pod časovým stresem. Někomu stres reakce zrychluje a reaguje pružněji a efektivněji, někomu naopak časový pres reakce zpomalí.

Pokud úkol do půl minuty nevyřešíte, neznamená, že jste hloupí. Rychlost reakce je dána nejen vaším aktuálním psychickým nastavením, ale také dalšími faktory, jako je například genetika nebo věk.

Pokud překročíte časový limit, nezoufejte, dejte si na úkol více času, pamatujte, že jde o hru, která má nejen procvičit mozek, ale především pobavit.

V časovém stresu dochází v mozku k řadě zajímavých a komplexních procesů, které ovlivňují rychlost reakcí a celkovou výkonnost jedince.

Aktivace stresové odezvy: Stresová odezva se spouští v hypothalamu v centrální části mozku. Hypotalamus produkuje kortikotropin uvolňující hormon (CRH), který stimuluje hypofýzu. Ta poté uvolňuje adrenokortikotropní hormon (ACTH), který cestuje kůrou nadledvin a způsobuje uvolňování kortizolu, hlavního stresového hormonu. Kortizol působí na celé tělo a připravuje ho na stresovou situaci.

Zvýšená aktivita sympatického nervového systému: Stresová situace zvyšuje aktivitu sympatického nervového systému, což vede ke nadměrnému uvolňování adrenalinu a noradrenalinu. Tyto hormony zvyšují tepovou frekvenci, krevní tlak a zlepšují průtok krve do svalů a mozku, což aktivuje bdělost a zrychluje reakční čas.

Ovlivnění prefrontálního kortexu: Časový stres má také vliv na prefrontální kortex. Ten zodpovídá za vyšší kognitivní funkce, jako je rozhodování, plánování, řešení problémů a pozornost. V některých případech může stres zlepšit výkon prefrontálního kortexu, v jiných může příliš mnoho stresu způsobit, že prefrontální kortex je přetížený a zpomalí se reakční čas a zhorší rozhodování.

Amygdala a strach: Amygdala je centrum emocí. V časovém stresu se amygdala aktivuje a zvyšuje úzkost a nejistotu. To může vést k tomu, že jedinec se cítí ohrožen a méně schopen soustředit se na úkoly začne dělat chyby a zpomalí se jeho rekce.

Hippokampus a paměť: Hippokampus hraje klíčovou roli v procesech učení a paměti. V časovém stresu dochází k potlačení jeho funkce, což může mít za následek obtíže s přístupem k informacím uloženým v paměti. Ztěžuje se tak přístup k dříve naučeným informacím a znalostem.

Přizpůsobení mozku na stres: Pokud je jedinec vystaven opakovanému časovému stresu, může si mozek postupně vyvinout adaptivní mechanismy, které pomáhají zvládat stresové situace. Tyto mechanismy mohou zahrnovat zlepšení v kognitivních schopnostech, jako je rychlejší rozhodování, lepší řešení problémů a zvýšená odolnost vůči úzkosti.

Správné řešení najedete zde:

Foto: Depositphotos.com

POKUD CHCETE PROCVIČIT NEJEN RYCHLOST MYŠLENÍ, ALE PŘEDEVŠÍM LOGIKU, MŮŽETE SE PUSTIT DO DALŠÍHO KVÍZU. TYHLE OBRÁZKOVÉ ROVNICE JSOU VÁŽNĚ TĚŽKÉ.

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Led Zeppelin se stali součástí největší hotelové loupeže newyorské historie. A bylo jim to úplně fuk

Když v roce 1973 kapela Led Zeppelin vystupovala tři večery v Madison Square Garden, byla okradena o spoustu peněz: asi 200 000 dolarů. Stohy...

Kdo byl legendární Robin Hood: Jeho skutečný život byl jiný než ten ve filmu

V roce 1226 se v soudních dokumentech York Assizes objevil zápis o osobě jménem Robert Hot. Když mu byl zabaven majetek v hodnotě 32...

Luxusní auto zdarma: Dubaj se proměnila v skládku supervozů. Stačí si vybrat, nasednout a odjet

Spojené arabské emiráty jsou díky ropě jedním z nejbohatších států světa a staly se zemí zaslíbenou pro mnoho přistěhovalců hledajících práci. Tisíce lidí zavítaly...

Odvrácená strana Měsíce: Čínský objev, který otřásl vědeckým světem

Čínská mise Chang’e-4 se postarala o pořádný rozruch. Vědci díky ní odhalili, co všechno se skrývá na odvrácené straně Měsíce. A výsledky jsou fascinující.

Glosa: Hráči českého národního týmu bojovali jako lvi, ukázali víc, než si připouštíme

Hráči našeho národní tým v německém Hamburku bojovali jako lvi. Na mistrovství Evropy roku 2024 se postavili tureckým sokům s odhodláním, které lze jen stěží popsat slovy. To, co se odehrálo na trávníku, bylo více než jen sportovní utkání; byla to skutečná bitva ducha a odvahy.

Félicette, kočičí astronautka: Málem zapomenutá hrdinka Země se nakonec dočkala pocty

Na fotografiích nevypadá příliš šťastně. Možná ale její zaskočený výraz způsobila skutečnost, že měla v mozku implantovanou elektrodu. Ovšem takhle se o slavné kočičí...

Jak vyprat kšiltovku: Návod, podle kterého to zvládne i nešikovný chlap

Stačí pár let nošení a z vaší milované čepice se stane potem zasmrádlá ostuda, která je nejspíš na mnoha místech vcelku odpudivá nebo dokonce...

Posilování v Antice: Jak se cvičilo v době kalokagathia

Pro lepší přehled, jak se posilování v antice lišilo od toho dnešního, ho budeme srovnávat se současnými zásadami sportovního tréninku. Ať už jde o...

Jeremy Clarkson: Vyloučili ho před maturitou, ke slávě mu pomohla neuctivost

Jeremy Charles Robert Clarkson se narodil 11. dubna 1960 v Doncasteru v Jižním Yorkshiru Shirley a Eddiemu Clarksonovým. Shirley byla učitelkou na základní škole...

Válka dronů už není sci-fi: V Severní Dakotě poslali bojovat s kriminalitou do ulic ozbrojené stroje

Dle ministerstva obrany je nesmrtící, neboli neletální zbraň je definovaná jako:„Neletální zbraně (Non-Lethal Weapons) jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z...
- Reklama -