Čtvrtek, 17 října, 2024

IQ test pouze pro bystré mozky: Najdi správný pohled na pyramidu shora. Za 20 vteřin to dá jen génius!

Mohlo by vás zajímat

Připravili jsme pro vás cvičení rychlosti myšlení a vaší prostorové orientace. Kdo dobře čte v mapách a snadno se orientuje v neznámém prostředí, pravděpodobně s řešením našeho minikvízu nebude mít problémy. Budete potřebovat použít stejná mozková centra, která využijete při řízení, orientačním běhu, ale i při manipulaci s drobnými předměty v trojrozměrném prostoru.

- Reklama -

Na obrázku vidíte boční pohled na pyramidu poskládanou z barevných tyček a kulatých spojovacích prvků. Váš úkol je zdánlivě jednoduchý: Najděte z šesti možností jediný správný pohled shora. Protože na to máte 20 vteřin, budete se muset velmi soustředit a nenechat se rušit žádnými vlivy okolí. Zkoncentrujte se, začínáme! Správné řešení najdete na konci článku.

Co budete při řešení nejvíce potřebovat?

Prostorová inteligence je schopnost naší mysli porozumět trojrozměrnomu prostředí. Abychom pochopili, jak to celé funguje, představme si náš mozek jako mistrného stavitele. Když se setkáme s nějakým vizuálním podnětem, zahajujeme složitý proces stavebního plánování.

Na začátku vstupuje 2D obraz pyramidy do našeho mozku skrze naše smysly. V té chvíli se spouští sofistikovaná síť signálů a elektrických impulzů, které začnou transformovat tento obraz do 3D podoby.

Nyní vstupuje do hry prostorová inteligence. Umožňuje nám mentálně manipulovat s touto 3D podobou a obrátit ji v naší mysli tak, abychom našli správný pohled shora. To zahrnuje rotaci, přesouvání a vizualizaci objektu z jiných úhlů. Kdo má nadprůměrně vyvinutou tuto schopnost, ten s největší pravděpodobností nalezne správné řešení rychle a snadno.

Prostorová inteligence je důležitá pro různé profese a každodenní činnosti. Inženýři, architekti, řidiči, piloti a chirurgové – všichni potřebují tuto schopnost k úspěšnému plánování, navigaci a manipulaci v trojrozměrném světě.

Existuje silná korelace mezi prostorovou inteligencí a matematickou inteligencí. Lidé s dobrou schopností řešit prostorové rébusy a úlohy často excelují v matematice. Také je důležité si uvědomit, že prostorová inteligence je jen jedním z mnoha typů inteligence, které můžeme mít. Každý jedinec má svůj vlastní jedinečný profil mentálních schopností.

Stejně jako s každou dovedností, i tady platí, že praxe dělá mistra. Řešení různých rébusů, hádanek a her, které klade důraz na trojrozměrnou představivost, může tuto schopnost vylepšit. Zkoušejte si představit objekty z různých úhlů a snažte se rozpoznat jejich vlastnosti jen na základě těchto mentálních modelů.

Při řešení tohoto úkoluje velmi důležitá koncentrace. Musíte vypnout všechny rušivé vlivy okolí a soustředit se jen na úkol před sebou. Odložte další myšlenky na později a soustřeďte se pouze na pyramidu a hledání správného pohledu shora.

Správné řešení je pyramida číslo 4.

POKUD CHCETE JEŠTĚ PROCVIČIT MOZEK PODOBNÝM TYPEM ÚKOLU, DOPORUČUJEME TŘEBA TENTO, KTERÝ JE ZALOŽENÝ TORCHU NA JINÉM PRINCIPU, ALE VAŠI PROSTOROVOU ORIENTACI PROVĚČÍ STEJNĚ DOBŘE:

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Led Zeppelin se stali součástí největší hotelové loupeže newyorské historie. A bylo jim to úplně fuk

Když v roce 1973 kapela Led Zeppelin vystupovala tři večery v Madison Square Garden, byla okradena o spoustu peněz: asi 200 000 dolarů. Stohy...

Kdo byl legendární Robin Hood: Jeho skutečný život byl jiný než ten ve filmu

V roce 1226 se v soudních dokumentech York Assizes objevil zápis o osobě jménem Robert Hot. Když mu byl zabaven majetek v hodnotě 32...

Luxusní auto zdarma: Dubaj se proměnila v skládku supervozů. Stačí si vybrat, nasednout a odjet

Spojené arabské emiráty jsou díky ropě jedním z nejbohatších států světa a staly se zemí zaslíbenou pro mnoho přistěhovalců hledajících práci. Tisíce lidí zavítaly...

Odvrácená strana Měsíce: Čínský objev, který otřásl vědeckým světem

Čínská mise Chang’e-4 se postarala o pořádný rozruch. Vědci díky ní odhalili, co všechno se skrývá na odvrácené straně Měsíce. A výsledky jsou fascinující.

Glosa: Hráči českého národního týmu bojovali jako lvi, ukázali víc, než si připouštíme

Hráči našeho národní tým v německém Hamburku bojovali jako lvi. Na mistrovství Evropy roku 2024 se postavili tureckým sokům s odhodláním, které lze jen stěží popsat slovy. To, co se odehrálo na trávníku, bylo více než jen sportovní utkání; byla to skutečná bitva ducha a odvahy.

Félicette, kočičí astronautka: Málem zapomenutá hrdinka Země se nakonec dočkala pocty

Na fotografiích nevypadá příliš šťastně. Možná ale její zaskočený výraz způsobila skutečnost, že měla v mozku implantovanou elektrodu. Ovšem takhle se o slavné kočičí...

Jak vyprat kšiltovku: Návod, podle kterého to zvládne i nešikovný chlap

Stačí pár let nošení a z vaší milované čepice se stane potem zasmrádlá ostuda, která je nejspíš na mnoha místech vcelku odpudivá nebo dokonce...

Posilování v Antice: Jak se cvičilo v době kalokagathia

Pro lepší přehled, jak se posilování v antice lišilo od toho dnešního, ho budeme srovnávat se současnými zásadami sportovního tréninku. Ať už jde o...

Jeremy Clarkson: Vyloučili ho před maturitou, ke slávě mu pomohla neuctivost

Jeremy Charles Robert Clarkson se narodil 11. dubna 1960 v Doncasteru v Jižním Yorkshiru Shirley a Eddiemu Clarksonovým. Shirley byla učitelkou na základní škole...

Válka dronů už není sci-fi: V Severní Dakotě poslali bojovat s kriminalitou do ulic ozbrojené stroje

Dle ministerstva obrany je nesmrtící, neboli neletální zbraň je definovaná jako:„Neletální zbraně (Non-Lethal Weapons) jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z...
- Reklama -