Čtvrtek, 17 října, 2024

IQ výzva pro chytré hlavy: Najdi dílky, které vypadly z kostky. Dáš do to půl minuty?

Mohlo by vás zajímat

Připravili jsme pro vás náročný úkol. Na obrázku vidíte kostku, ze které vypadly tři dílky. Vaším úkolem je najít z devíti malých kostiček najít tři, které patří do velké kostky.

- Reklama -

Připadá vám to jednoduché. Věřte, že není. Jste limitováni časem. Máte půl minuty. Váš mozek musí v takto krátké době provést složitou mentální opeaci. Vůbec pro něj není jednoduché kostky otočit a zařadit na správné místo. Ve vaší hlavě se odehraje mnoho složitých procesů.

Takto by proces, který se vám odehraje v mozku popsal neurolog:

V první fázi se aktivuje vizuální systém. Primární vizuální kortex, umístěný v zadní části mozku, zpracovává základní informace, jako jsou barvy, tvary a textury. Následně jsou tyto informace předávány do dalších oblastí specializujících se na rozpoznávání objektů a prostorových vztahů.

V druhé fázi se aktivuje tzv. pracovní paměť. Uchovává krátkodobé informace a umožňuje nám s nimi manipulovat. Díky ní pracujeme s obrazy jednotlivých dílků a porovnáváme je s obrazem velké kostky. Proces se odehrává předním čelním kortexu zodpovědném za plánování, rozhodování a organizaci myšlenek.

Ve třetí fázi mozek vyhodnocuje možné kombinace dílků a hledá ty, které do velké kostky patří. Toto vyžaduje aktivaci parietálního kortexu, který také pracuje s prostorovým uspořádáním a orientací. Člověk musí mentálně otočit dílky, zkoumat jejich tvary a zjišťovat, zda do kostky zapadnou.

Během této fáze dochází také k zapojení dorzálního frontálního kortexu optimalizujícího strategie řešení a kontrolu našich impulsů a emocionálních reakcí. Jelikož je úkol časově omezen, dorzální frontální kortex nás nutí pracovat rychleji a efektivněji, což zvyšuje úroveň stresu a tlak na správné rozhodnutí.

Pokud člověk úspěšně najde správné dílky a umístí je do velké kostky, nastává čtvrtá fáze, tj. ukládání informací do dlouhodobé paměti. Hipokampus, který hraje klíčovou roli v tomto procesu, umožňuje vytvoření nových vzpomínek a zkušeností spojených s řešením úkolu.

V poslední, páté fázi, dochází k vyhodnocení procesu a zpětné vazbě. Orbitofrontální kortex, část mozku zodpovědná za odměňování a motivaci, vyvolává pocit uspokojení z úspěšně vyřešeného úkolu. Tato zpětná vazba nám pomáhá lépe porozumět našim schopnostem a zlepšit se v podobných úlohách v budoucnu.

Celý tento složitý proces se odehrává během několika desítek sekund a zapojuje mnoho různých oblastí mozku. IQ výzva testuje naši schopnost rychlého a efektivního řešení problémů, což je důležité pro mnoho aspektů našeho každodenního života. Úspěšné zvládnutí takového úkolu tak může sloužit jako indikátor dobrého kognitivního výkonu a inteligence.

Podařilo se vám úkol vyřešit v časovém limitu? Pro kontrolu správné řešení nejdete zde:

testy
Foto: Depositphotos.com

POKUD MÁTE CHUŤ MOZEK ZAMĚSTNAT DALŠÍM ÚKOLEM, DOPORUČUJEME TENTO S ZRCADLOVÝMI ODRAZY LODIČEK. JE NEMÉNĚ NÁROČNÝ A OPĚT JSTE OMEZENI ČASEM.

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Led Zeppelin se stali součástí největší hotelové loupeže newyorské historie. A bylo jim to úplně fuk

Když v roce 1973 kapela Led Zeppelin vystupovala tři večery v Madison Square Garden, byla okradena o spoustu peněz: asi 200 000 dolarů. Stohy...

Kdo byl legendární Robin Hood: Jeho skutečný život byl jiný než ten ve filmu

V roce 1226 se v soudních dokumentech York Assizes objevil zápis o osobě jménem Robert Hot. Když mu byl zabaven majetek v hodnotě 32...

Luxusní auto zdarma: Dubaj se proměnila v skládku supervozů. Stačí si vybrat, nasednout a odjet

Spojené arabské emiráty jsou díky ropě jedním z nejbohatších států světa a staly se zemí zaslíbenou pro mnoho přistěhovalců hledajících práci. Tisíce lidí zavítaly...

Odvrácená strana Měsíce: Čínský objev, který otřásl vědeckým světem

Čínská mise Chang’e-4 se postarala o pořádný rozruch. Vědci díky ní odhalili, co všechno se skrývá na odvrácené straně Měsíce. A výsledky jsou fascinující.

Glosa: Hráči českého národního týmu bojovali jako lvi, ukázali víc, než si připouštíme

Hráči našeho národní tým v německém Hamburku bojovali jako lvi. Na mistrovství Evropy roku 2024 se postavili tureckým sokům s odhodláním, které lze jen stěží popsat slovy. To, co se odehrálo na trávníku, bylo více než jen sportovní utkání; byla to skutečná bitva ducha a odvahy.

Félicette, kočičí astronautka: Málem zapomenutá hrdinka Země se nakonec dočkala pocty

Na fotografiích nevypadá příliš šťastně. Možná ale její zaskočený výraz způsobila skutečnost, že měla v mozku implantovanou elektrodu. Ovšem takhle se o slavné kočičí...

Jak vyprat kšiltovku: Návod, podle kterého to zvládne i nešikovný chlap

Stačí pár let nošení a z vaší milované čepice se stane potem zasmrádlá ostuda, která je nejspíš na mnoha místech vcelku odpudivá nebo dokonce...

Posilování v Antice: Jak se cvičilo v době kalokagathia

Pro lepší přehled, jak se posilování v antice lišilo od toho dnešního, ho budeme srovnávat se současnými zásadami sportovního tréninku. Ať už jde o...

Jeremy Clarkson: Vyloučili ho před maturitou, ke slávě mu pomohla neuctivost

Jeremy Charles Robert Clarkson se narodil 11. dubna 1960 v Doncasteru v Jižním Yorkshiru Shirley a Eddiemu Clarksonovým. Shirley byla učitelkou na základní škole...

Válka dronů už není sci-fi: V Severní Dakotě poslali bojovat s kriminalitou do ulic ozbrojené stroje

Dle ministerstva obrany je nesmrtící, neboli neletální zbraň je definovaná jako:„Neletální zbraně (Non-Lethal Weapons) jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z...
- Reklama -