Úterý, 23 července, 2024

Mohly ženy v antice soutěžit na olympijských hrách?

Mohlo by vás zajímat

Nejenže se nemohly zúčastnit, ale většina žen ani nesměla na stadion.

- Reklama -

Spartská princezna Kyniska byla první ženou, která zvítězila na starověkých olympijských hrách, když dvakrát získala ekvivalent zlaté medaile (korunu z olivových listů) v závodě tethripponů neboli vozatajů se čtyřmi koňmi – Stalo se to v letech 396 a 392 př. n. l. a Kyniska vyhrála byla mezi vítězi zapsána díky tomu, že vlastnila a chovala koně, nikoliv že se účastnila samotných her.

Ve skutečnosti se ženy nemohly antických olympijských her účastnit (nebo je dokonce sledovat, pokud byly vdané) pod trestem smrti, jak informují stránky perseus.tufts.edu. Jedinými povolenými divačkami byly mladé neprovdané ženy a Démétřina kněžka, která měla čestné místo vedle oltáře.

Smrtelný risk kvůli synovi

Toto omezení však nezabránilo jedné odhodlané matce, aby se vplížila dovnitř. Kallipateira z Rhodu se podle stránek worldhistory.org převlékla za trenéra, aby mohla sledovat svého syna při boxu. Když byla přistižena, nebyla potrestána – její dědeček byl koneckonců král.

Nicméně od té doby, co se Kallipateira dokázala vmísit mezi mužské trenéry, se zavedlo nové pravidlo. Podmínky účasti byly změněny tak, že se trenéři museli před vstupem do arény svléknout, aby prokázali své mužství.

Obecné nízká práva žen v antice

Mimo Spartu měly ženy ve starověkém Řecku jen málo práv a jejich život řídili muži z rodiny. Nejprve je měl na starosti otec, a po něm převzal péči manžel. Pokud žena oba přežila, zodpovídal za ni dospělý syn nebo strýc.

Jistě existovaly ženy, které našly způsob, jak prosadit svou individualitu, jako Sapfó z Lesbu, Telesilla z Argosu nebo Agnodika z Athén, ale obecně vzato měly ženy, které chtěly žít nezávisle a řídit svůj život a finance, pouze možnost stát se hetérou, prvotřídní kurtizánou, jako třeba slavná Aspasie z Milétu.

Život žen byl takto omezen, protože byly v době antického Řecka považovány za obzvláště slaboduché a náchylné k tomu, aby si dělaly, co chtějí. Ženy byly od přírody považovány za divoké a „zkrotit“ je mohl až manželský svazek, který umožňoval manželovi kontrolovat jejich různé rozmary a pudy.

„Zkrocená zvířata mají lepší povahu než divoká a všem zkroceným zvířatům se daří lépe, když jim vládne člověk, protože pak jsou zachována. A opět: samec je od přírody nadřazený a samice podřízená; jeden vládne a druhý je ovládán; tato zásada se nutně vztahuje na celé lidstvo,“ komentoval tehdejší poměry na světě Aristoteles ve své knize Politika.

- Reklama -

Podobné články

- Reklama -

Také jsme psali

Abraham Lincoln: Největší hvězda wrestlingu své doby. Věděli jste, čím se v mládí živil nejslavnější prezident USA?

Při pohledu na známou podobiznu důstojného muže s plnovousem by málokoho napadlo, že se před započetím politické kariéry se živil jako profesionální zápasník. A...

John Lennon a jeho smrt: Co vedlo Marka Davida Chapmana k jeho činu?

Co vedlo samozvaného zbožného křesťana Marka Davida Chapmana k tomu, aby vypálil ze své zbraně a zabil člověka, kterého předtím v životě nepotkal? Chapman,...

Historické testy mužnosti: Brutální přechodové zkoušky plné bolesti, krve či nahoty

Stát se mužem v České republice znamená buď dovršení 18 let, ztrátu panictví nebo nástup do prvního zaměstnání. Snadné, že? V některých částech světa...

Frederic Chopin chtěl, aby z něj vyřízli srdce a uchovali ho. Nakonec ukázalo, jak zemřel

Srdce slavného skladatele zažilo po Chopinově smrti velké přesuny.

CIA vyvinula v 70. letech špionážní vážku na odposlouchávání Rusů

V sedmdesátých letech minulého století se úřad CIA pro výzkum a vývoj chopil nevídaného úkolu. Vyvinul drobné odposlouchávací zařízení v podobě vážky.

Rusové využívají k obraně Sevastopolu i delfíny

Delfíni, ti hraví mořští tvorové známí svou chytrostí, se čím dál častěji stávají rekruty ruského vojenského námořnictva. Hlídají momentálně především námořní základnu v Sevastopolu na Černém moři. Tento krok má za cíl odradit potápěče od přiblížení k základně.

Geny netopýrů mohou obsahovat klíč k léčbě covidu a rakoviny

Vědci se pokouší odhalit záhadný genom netopýrů, díky kterému jsou tito tvorové obdařeni neobyčejnou odolností vůči covidu i rakovině. Odborníci kvůli tomu studují netopýry už řadu let v naději, že se jim povede tajemnou netopýří imunitu přenést i na lidi.

Spojené Arabské Emiráty chtějí postavit podmořskou rychlodráhu do Indie

Třeskuté město Mumbai v Indii a přístavní perla Fujairah ve Spojených Arabských Emirátech (SAE) se propojí prostřednictvím podmořské rychlodráhy.

Neuvěřitelný příběh fenky Bobbie: Za milovanou rodinou ušla víc než 4 tisíce kilometrů

Když se v srpnu roku 1923 rodina Braizerových vydala na dovolenou k příbuzným do daleké Indiany, malý skotský ovčák Bobbie u toho neměl chybět. Byl to pes obyčejného vzhledu, ale s neobyčejným srdcem. Když se pak rodině ztratil, vyrazil na dlouhou, strastiplnou cestu, aby ji znovu našel. Nikdo přitom netušil, jak neobyčejný příběh tím tenhle pejsek začal psát.

Stručná historie loveckých psů: Pomáhají lidem už více než 20 tisíc let

Přátelství psů a lidí má dlouhou historii. A jedním z hlavních důvodů, proč se tohle kamarádství budovalo po dlouhá staletí, byl dozajista lov.
- Reklama -